Minden év április 17-én a palesztin rabok, a palesztin nép és Palesztina támogatói világszerte szolidaritásukat fejezik ki a palesztin politikai foglyokkal. Ezen a napon – és természetesen az év más napjain is – a rabok családtagjai tiltakozásokat és virrasztást szerveznek, a letartóztatott fényképét tartva a kezükben.

>>> Angol nyelvű sajtóanyag: Palestine’s Prisoners Between the Threat of COVID-19 And Israel’s Arbitrary Policies <<<

Jelenlegi helyzet

Izrael 1.324 palesztint tartóztatott le év eleje óta – köztük 210 gyermeket és 31 nőt.

Ezen kívül 295 palesztint vont adminisztratív letartóztatás alá, vádeljárás vagy tárgyalás nélkül, ami évekig is elhúzódhat.

A koronavírus kitörtése óta Izrael 357 palesztint tartóztatott le, köztük 48 gyermeket és négy nőt.

Jelenleg 5.000 palesztin van izraeli börtönökben, köztük 41 nő és 180 gyermek, 430 adminisztratív fogva tartott és 13 újságíró.

Ezen kívül 26 rab még a Palesztinai Felszabadítási Szervezet és Izrael között létrejött 1993-as oslói megállapodás aláírása előtt került börtönbe. 51 rab több mint 20 év börtönbüntetésre lett elítélve- közülük 14 több mint 30 éve van börtönben.

Történelmi vonatkozások

A Palesztin Nemzeti Tanács (PNT) – a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) szervezete – annak emlékére választotta ezt a napot, hogy 1974. április 17-én került szabadlábra Mahmoud Bakir Hijazi, az első izraeli börtönbe fogva tartott palesztin rab. A PNT reményei szerint a megemlékezés a remény, a szolidaritás és a szabadság üzenetét közvetíti minden Izraelben fogva tartott palesztin számára: ahogy Hijazi kiszabadult 1974-ben, úgy fog elérkezni a nap, amikor minden palesztin politikai fogoly is szabad lesz.

Palesztinában a politikai alapú bebörtönzés az izraeli apartheid-rendszer egyik központi eleme: a palesztinok több mint 20%-a szembesül a bebörtönzéssel élete során. A Palesztin Foglyok Napját azért kezdeményezték, hogy emlékeztesse a világot az izraeli börtönökben vagy fogva tartási központokban hosszú ideig őrizetben tartott palesztin politikai foglyok ezreire, akiket vád vagy bírósági eljárás nélkül. A palesztin fogvatartottak száma növekszik, hiszen az izraeli megszálló erők továbbra is önkényes letartóztatásokat folytatnak, míg az izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok jogait és méltóságár továbbra is súlyosan megsértik.

Azóta, hogy Izrael 1967-ben megkezdte Ciszjordánia (beleértve Kelet-Jeruzsálemet) és a Gázai-övezet katonai megszállását, több mint 800.000 palesztint börtönözött be. Ez az arány a teljes palesztin lakosság 20% -át, és a palesztin férfiak 40%-át teszi ki. Az adat magában foglalja az 1967 óta bebörtönzött 10.000 nőt is. Több mint 200 palesztin hunyt el izraeli börtönökben kínzás, illetve orvosi ellátás hiánya következtében. Ezenkívül 2000 óta 8.000 palesztin gyermeket tartóztattak le. Évente mintegy 700 palesztin gyermeket tartanak fogva egy olyan rendszerben, ahol a rossz bánásmód elterjedt és intézményesített. Ezeknek a fiatal fogvatartottaknak kevés jogot garantálnak még papíron is.

(Kép forrása: palestinechronicle.com)