A palesztin nép évezredek óta Palesztinában gyökerezik, akárcsak az olajfák.

A telepesek erőszakosságának riasztó terjedése Palesztinában most az olajbogyó betakarítást fenyegeti, a birtokokra való belépés és azok védelmének tekintetében. Az izraeli katonaság által támogatott telepesek az olajbogyó betakarítást veszik célba, a legembertelenebb módon, módszeresen célozva a földet, az embereket és a környezetet.

Az izraeli katonaság és a telepesek minden lehetséges módon akadályozzák az olajbogyó betakarítást. Ezen a héten Mughayyirban kivágtak 90 fát, Fara’atában gyökerestül téptek ki 60 fát, 30 másikat pedig elloptak. Ezenkívül Tellben 30 fát megrongáltak, húszat elloptak, Turmusayában 60 fát téptek ki gyökerestül. A garázdálkodáson túl, tudatosan és módszeresen fizikailag is bántalmazták a gazdákat. A B’Tselem, izraeli emberjogi csoport, arról számolt be, hogy „telepesek az izraeli hatóságok maradéktalan támogatásával erőszakoskodnak és garázdálkodnak. A katonák időnként részt vesznek a bántalmazásokban, máskor tétlenül állnak. A rendőrség lényegi erőfeszítést nem tesz, hogy kivizsgálja az eseteket, és megelőző lépéseket sem tesz, hogy valós időben tudják ezeket megakadályozni.”

A gazdáknak erőn felüli próbatételekkel kell szembenézniük a betakarítás ideje alatt, főként a saját birtokaikra való belépést illetően. A ciszjordániai C övezetben (szigorú izraeli megszállás alatt tartott terület, Ciszjordánia 60%-a) vagy a zöld vonal és védelmi fal közötti területen gazdálkodóknak az izraeli hatóságok engedélyére van szükségük a belépéshez. Az engedélyt meglehetősen nehéz megszerezni, számos biztonsági ellenőrzésen kell átesni, és ha ez meg is van, akkor is csak korlátozott időre szól. Mindez hátráltatja a betakarítást és lehetőséget teremt a telepesek számára, hogy szabadon garázdálkodjanak, amikor a gazdák nincsenek jelen, valamint megakadályozza, hogy a palesztinok panaszt tehessenek és a bántalmazásokat bizonyíthassák.

Az éves olajbogyó betakarítás fontos gazdasági, kulturális és társadalmi eseményt jelent a palesztinok életében. 100.000 palesztin család számára például a közel 11 millió olajfa jelenti a megélhetést. Az olajbogyó ipar a palesztin gazdaság 20%-át teszi ki, és az olajbogyó betakarítást kulturális és társadalmi eseményként tartják számon. Mi több, ebben az időszakban a palesztinok mind egybegyűlnek az olajbogyó szedésére, egy olyan eseményre, ami a nemzeti identitásunkat erősíti. Az olajfák úgyszólván a palesztinok ellennállását, állhatatosságát és szívósságát szimbolizálják – és az olajfákat évezredek óta a palesztin gazdák gondozzák.

Egyértelmű, hogy Izrael módszeres támadásai az olajbogyó betakarítás ideje alatt lerombolják a palesztin gazdaságot, kultúrát és identitást, ami pedig végső soron megsemmisíti a béke és a biztonság iránti reményt, nem beszélve a kétállami megoldásról.