Míg a palesztinok a koronavírus terjedése ellen küzdöttek a legsebezhetőbb területeiken, addig március 3-16. között az izraeliek megöltek egy fiatal palesztint, 200 másikat megsebesítettek, 100-nál is többet letartóztattak, leromboltak 16 otthont és épületet, 35 embert kilakoltatva, és ledózeroltak egy létfontosságú, távoli palesztin településeket összekötő utat – jelentette az ENSZ.

Az ENSZ a megszállt palesztin területeken működő Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala “Civilek védelme” című kéthetente megjelenő riportjában tette közzé, hogy március 11-én az izraeli erők lelőttek egy 16 éves fiatalt, 132 palesztint – köztük 17 gyermeket – megsebesítettek Ciszjordániában, amikor megpróbálták megakadályozni, hogy telepesek elfoglaljanak egy létfontosságú hegyet a városukban.

További 67 palesztint, köztük 20 gyermeket sebesítettek meg az izraeli erők egy összecsapás során.

Az izraeli erők további 78 kutatási és letartóztatási műveletet is végrehajtottak, melynek során 110 palesztint tartóztattak le, közülü 16 gyermek – áll a jelentésben.

Március 5-én az izraeli erők lerombolták két állítólagos palesztin támadó családjának az otthonát Ramallában és Birzeit közelében, öt felnőttet és egy gyermeket kilakoltatva.

14 további palesztin tulajdonban lévő épületet romboltak le vagy koboztak el, az építési engedély hiányára hivatkozva – ezzel 29 embert lakoltatva ki. Az akciónak további 60 érintettje is van. Az épületek közül tíz a megszállt Ciszjordánia C zónájában található, amely teljes egészében Izrael katonai felügyelete alatt áll – és ezekből öt humanitárius adományként épült, ide értve két lakósátrat és egy napelem rendszert.

Az izraeli erők legyalultak egy földutat, amely öt pásztor közösséget kötött össze fő központjukkal Hebron déli részén. A közösségek mintegy 700 embernek adnak otthont.

Mindezeken túl három civil sebesítettek meg és mintegy 385 fűt és 15 járművet rongáltak meg izraeli telepesek Ciszjordániában. Ezzel mintegy 1600-ra nőtt a telepesek által megrongált fák száma 2020 eleje óta.