,,A nemzetközi megfigyelő csoport kiutasítása Hebronból az ENSZ 904-es határozatának a megszegését jelenti és leplezi a törvénytelen telepesek bűncselekményeit a palesztin néppel szemben Hebronban és egész Ciszjordániában” – Manuel Hassassian nagykövet.

Az izraeli közbiztonsági miniszter, Jelad Adran január 17-én az Ideiglenes Nemzetközi Jelenlét Hebronban (Temporary International Presence in Hebron, TIPH) távozására szólított fel. A miniszter kijelentette: „nincs min csodálkozni, hogy azok a rendőrök, akik egy ellenséges muszlim országból és olyan országokból származnak, amelyek támogatják Izrael bojkottját, mint Svédország és Norvégia, beleszólnak az izraeli rendőrség munkájába. Továbbá konfliktust teremtenek a telepesekkel és fundamentalista intézményekkel működnek együtt, törekedve Izrael legitimitásának az aláásására”. Az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu megerősítette ezt a felszólítást és megígérte a küldöttség kiutasítását, azzal vádolva őket, hogy Izrael ellen tevékenykednek.

A nemzetközi megfigyelő csoportot 1994 február 25-en hozták létre Hebronban, miután Barokh Goldstein Izraeli telepes tömegmészárlást hajtott végre az Ábrahám mecsetben a palesztin imádkozók ellen, összejátszva az Izraeli hadsereggel. Goldstein tüzet nyitott az Ábrahám mecsetben imádkozó palesztinokra, 29 palesztint megölt, 130-at pedig megsebesített.

A helyzet kezelése és a következményeinek az elkerülése érdekében az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1994. március 18-án megszavazta a 904-es határozatot és elítélte a tömegmészárlást, valamint intézkedések meghozatalára szólított fel, melyek védelmet biztosítanak a palesztin népnek. A tárgyalások után sikerült egy nemzetközi megfigyelő csoportot küldeni Hebronban, amely 1994. május 8-an kezdte meg munkáját. A küldöttség 3 hónap után visszavonult a városból, mert nem sikerült megegyezésre jutni a tartózkodásával kapcsolatban. 1997. január 21-én sikerült megegyezésre jutni a küldöttség ideiglenes tartózkodásáról az Izrael és a PFSZ között létrejött Oslói egyezmény alapján.

Az egyezmény leírta a küldöttség feladatait. A küldöttség feladata Hebronban a normális élet biztosítása a városban és biztonságérzetet teremteni a palesztinoknak, továbbá dokumentálni a nemzetközi jog és az aláírt egyezmények megszegését.

Izrael folytatja a nemzetközi jog és határozatok rendszeres megszegését, élvezve a szélsőséges jobboldali kormány támogatását, a telepesek folytatják a palesztin lakosság megfélemlítését, házaik támadását és javaik tönkretételét.

Határozattan elítéljük az izraeli erőszakot Hebronban és a többi palesztin területen. Az izraeli fenyegetés a küldöttség kiutasítására veszélyes lépésnek tekinthető, ezért felszólítjuk a nemzetközi közösséget, hogy vállaljon felelősséget az ügyben.

Elutasítjuk Izrael egyoldalú döntését a nemzetközi küldöttség munkájának a megszüntetése kapcsán, hiszen a nemzetközi megfigyelők feladata a palesztin nép védelme.

Felszólítjuk a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el az Izraeli döntést, mely ellenkezik a nemzetközi joggal és határozatokkal, továbbá biztosítson védelmet a palesztin népnek és vonja felelősségre Izraelt a folyamatos bűncselekményekért.