Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a megszállt Jeruzsálemben tartott közös sajtókonferenciája során a magyar miniszterelnök bejelentette, hogy a magyar kormány döntése alapján Magyarország külkereskedelmi képviseletet szándékozik nyitni Jeruzsálemben.

Ez a döntés a nemzetközi jog, valamint az üggyel kapcsolatos Biztonsági Tanács határozatok egyértelmű megsértése – ezek ugyanis kimondják, hogy Kelet-Jeruzsálem megszállt palesztin terület.

Ezért elítéljük és visszautasítjuk ezt a döntést, amely igazságtalan a palesztinokkal szemben és megrengeti a magyar-palesztin kapcsolatokat.

A magyarországi Palesztin Nagykövetség kérdéssel fordult a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, magyarázatot kérve a politikai álláspont miatt, amely megingatja a magyar-palesztin kapcsolatokat.

A Palesztin Nagykövetség felszólítja a magyar kormányt, hogy vonja vissza a nemzetközi határozatokat megszegő döntését.

Visszautasítja a magyar kormány döntését a Magyarországi Palesztin Közösség Szövetsége és a Magyarországi Palesztin Diák Egyesület is.

Egyeztetések zajlanak a Magyarországra akkreditált arab és iszlám diplomáciai testületekkel a magyar kormány döntésének az elítélésére.