Az izraeli átmeneti kormány miniszterelnöke a kampány finisében, hat nappal a március 2-ra kiírt parlamenti választások előtt döntött a Jeruzsálem melletti, E1-es területnek nevezett zónában a lakások felépítésének engedélyezéséről.

“Építkezünk Jeruzsálemben és környékén. Azonnali utasítást adtam 3500 lakás terveinek elkészítésére az E1-es területen”- mondta Netanjahu. Az E1-es nevű földterület a Jeruzsálem és Maálé Adumim nevű, negyvenezres telepes város közötti egyelőre beépítetlen rész a Holt-tengerhez vezető út mellett, Jeruzsálemtől keletre.

Az Egyesült Államok 1994 óta ellenezte ennek a térségnek izraeli lakónegyeddé alakítását, mert ez biztosította a területi folyamatosságot Ciszjordánia északi és déli része között, a leendő palesztin állam számára.

A térség izraeli beépítését Washington mellett a nemzetközi közösség más országai, és az Európai Unió is hevesen ellenezte, és választóvonalnak tekintették, mert veszélyezteti a kétállami megoldást.

Netanjahu 2011-ben egyszer már kijelentette, hogy előmozdítja az E1-es részek beépítését, miután az UNESCO elismerte tagországként Palesztinát, ám mindeddig nem váltotta be ígéretét.

A kormányfő egy jeruzsálemi konferencián jelentette be lépését, ahol közel egy órán át hangsúlyozta jobboldali elkötelezettségét, és védte azt a döntését, hogy nem azonnal terjeszti ki az izraeli szuverenitást az összes 1967-ben, Jordániától elfoglalt földön felépített izraeli településre.

A telepesek tanácsának vezetői üdvözölték, s jelentősnek nevezték a bejelentést, mert az E1-es övezet beépítése biztosítja Maálé Adumim összeköttetését Jeruzsálemmel.

/MTI/