A történelmi Palesztina a Közel-Keleten helyezkedik el; Libanonnal, Szíriával, Jordániával, Egyiptommal és a Földközi-tengerrel határos. Napjainkban Palesztina Ciszjordániából, a Földközi-tenger keleti partján fekvő Gázai övezetből áll.

Főváros: Kelet-Jeruzsálem

Terület: Ciszjordánia 5.640km2 / Gáza 45 km2

Népesség: Ciszjordánia 2,5 milliófő / Gáza 1,5 millió fő

Diaszpóra: Több mint 5 millió palesztin menekültként él – százezrek élnek még mindig túlzsúfolt menekülttáborokban Libanonban, Szíriában és Jordániában.
Az UNRWA (az Egyesült Nemzetek Szervezetének a közel-keleti palesztin menekülteket segélyező hivatala) működési meghatározása szerint a palesztin menekültek azok az emberek, akiknek rendes tartózkodási helye 1946 júniusa és 1948 májusa között Palesztina volt, és mind az otthonukat, mind megélhetési eszközeiket elvesztették az 1948-as arab-izraeli konfliktusban. Ma több mint 5 millió palesztin él menekültként, közülük több százezren még mindig túlzsúfolt menekülttáborokban élnek Libanonban, Szíriában és Jordániában. Az UNRWA szolgáltatásai mindazok számára elérhetőek, akik a működési területén élnek és megfelelnek a definíciónak, regisztráltak az Ügynökségnél és akiknek segítségre van szükségük. Az eredeti palesztinai menekültek leszármazottai szintén jogosultak a regisztrációra. Amikor az Ügynökség 1950-ben megkezdte működését, mintegy 750.000 palesztin menekült szükségleteire reagált. Ma 5 millió palesztin menekült jogosult az UNRWA szolgáltatásira. 5 millió regisztrált palesztin menekült számára főként az UNRWA nyújtja az alapvető szolgáltatásokat (oktatás, egészségügy, segélyezés és szociális szolgáltatások) a Közel-Keleten.

Politikai rendszer

 • Politikai rendszer: parlamentáris demokrácia kétkamarás törvényhozási rendszerrel.
 • Kormány: A Palesztin Nemzeti Hatóságot (PNA) 1944-ben hozták létre mint megválasztott kormányt az oszlói békefolyamat eredményeképp. A PNA-t öt évre hozták létre, ideiglenes testületként, hogy felügyelje a palesztin ügyeket a megszállt területeken. A PNA-t az 1964-ben létrejött Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PLO) hozta létre, és történelmileg a PLO-hoz kötődik – ahhoz a szervezethez, amellyel Izrael az oslói megállapodásokról tárgyalt. A PNA azonban nem összetévesztendő a PLO-val, amely továbbra is nemzetközi elismerést élvez a palesztin nép egyetlen legitim képviselőjeként, amely az ENSZ-ben és külföldön képviseli őket.
 • Elnök: Mahmúd Abbász.
  Az elnököt négy évre választják, ő jelöli ki a miniszterelnököt.
 • Miniszterelnök: Mohammad Shtayyeh.
 • A palesztin alaptörvény szerint (amelyet Jasszer Arafat írt alá 2002-ben) a PNA jelenlegi felépítése a három hatalmi ágon alapul: a végrehajtó, a törvényhozó és az igazságszolgáltató hatalmon.
 • A Tárgyalási Ügyek Osztályát (NAD) 1994-ben hozták létre Gázában azzal a céllal, hogy nyomon kövesse az Izrael és a PLO által aláírt ideiglenes megállapodás végrehajtását. A NAD két irodával rendelkezik. Az egyik iroda Gázában található: ennek egységei az izraeli ügyekkel, az aláírt megállapodások izraeli megsértésével, az izraeli gyarmatosítással (azaz Izrael illegális telepekkel kapcsolatos politikájával) és a palesztin menekültekkel foglalkoznak. A másik iroda Ramallahban található, és az ideiglenes megállapodás nyomon követéséért és az Izraellel folytatott állandó státuszról szóló tárgyalásokon képviselt palesztin álláspont előkészítéséért felel.

Hivatalos nyelv: Arab
Különböző arab dialektusokat beszélnek, de mindannyian megértik annak klasszikus formáját, ahogy azt a szöveges ábrázolás is mutatja.

Vallás: ~96% szunnita muszlim, ~2% keresztény
A keresztények többsége a görög ortodox egyházhoz tartozik, de vannak közöttük görögkatolikusok, római katolikus közösségek, szír ortodoxok, kpot ortodoxok, örmény ortodoxok és néhány protestáns felekezet is. Számos kisebb síita és szamaritánus közösség is megtalálható Palesztinában.

Gazdasági profil

 • Fő szektor: turizmus
 • Kőfejtés és építőkőipar: a teljes termék egy jelentős hányadát helyben, illetve Jordániába, Európába és Észak-Amerikába exportálják.
 • Fő iparágak: kis családi vállalkozások, amelyek cementet, textilt, szappant, olajfa faragványokat és gyöngyház ajándéktárgyakat gyártanak.