,,A palesztin elnök elleni provokatív lázítás a palesztin nép és tulajdonai elleni folyamatos és előre kitervelt izraeli gyűlöletkeltő kampány része. Ez egy nyílt felbujtás a Mahmúd Abbász elnök által képviselt békefolyamat ellen, és jól összegzi az emberi erkölcs és értékek sárba tiprását. Az izraeli kormányt terheli a felelősség az elnök megölésére szólító felhívás és a telepesek palesztinokkal szembeni terrorista tevékenysége miatt.” – Manuel Hassassian nagykövet.

December 12-én az izraeli telepesek a palesztin elnök megölésére felszólító plakátokat függesztettek ki Ciszjordániában. Ezeket a plakátokat beton tömbökre ragasztották az izraeli hadsereg huwwarai ellenőrzőpontjánál, Náblusz városa közelében. A plakátokon az elnök célkeresztbe vett képe és a ,,terrortámogató” kifejezés szerepelt.

Az izraeli hadsereg behatolt Ramallah városába és megrohamozta a ,,Wafa” palesztin hírügynökség székházát, és nem hagyta a dolgozókat távozni az épületből. Az akció nyomán több tucat palesztin ellenálló szenvedett sérüléseket a katonák által használt könnygázgránátok és gumi-, valamint élő lövedékek miatt.

Az izraeli hadsereg – bevett szokása szerint – körbezárta Ramallah városát, a Palesztin Hatóság székhelyét az „A” területen, zárt katonai területté nyilvánítva. Rajtaütve a lakóövezeteken 4 palesztint megöltek, több tucatot pedig megsebesítettek, illetve letartóztattak, melynek eredménye fokozódó feszültség és pusztítás.

Izrael büntetlenül folytatja a nemzetközi normák és megállapodások megszegését, és a szélsőjobboldali kormány hallgatólagosan támogatja és védelmezi a felfegyverzett telepeseket, akik folyamatosan terrorizálják a palesztin civil lakosságot, kegyetlenül behatolnak a palesztin területekre, felgyújtják a házakat, leégetve mind az otthonokat, mind az üzleti tulajdonokat.

Határozottan elítéljük és rendkívül veszélyes fenyegetésnek tartjuk a telepesek Abbász elnök megölésére tett nyílt felhívását, és a nemzetközi közösséget tesszük felelőssé ennek következményeiért.

Felszólítjuk a nemzetközi közösséget, hogy egyértelműen ítélje el az ilyen halálos fenyegetéseket és tegyen lépéseket a törvénytelen izraeli politika és gyakorlat leállítása érdekében. Izrael leplezetlen és következetes politikája rombolja Abbász elnök hírnevét és folyamatosan megsérti a nemzetközi jogot és az emberi jogokat.

Felszólítjuk az Egyesült Nemzetek Szervezetét, hogy vegye komolyan ezeket a fenyegetéseket és kényszerítse Izraelt a lejárató kampány leállítására és nyilvános bocsánatkérésre. Az izraeli kormány támogatását élvező telepesek tevékenysége nem segíti elő a békét és a biztonságot. A megszállás ideje már régen lejárt és mielőbb véget kell érjen, megkímélve ezzel a régiót a további súlyos következményektől.