Meglepő módon a hivatalos magyar elítélő, részvétnyilvánító, jókívánságokat megfogalmazó és az “önvédelemhez való jogot” elismerő nyilatkozatok gyorsan ömlenek, ha egyrészt Izraelről van szó, másrészt érthetetlen hallgatássá válik, ha Palesztináról és a palesztinokról van szó.

Az erkölcs rendszere oszthatatlan, és az értékek és elvek nem tekinthetők meg az egyik régióban, és nem hagyhatók figyelmen kívül a másikban. A terrorizmus terrorizmus marad, bárhol is történik, függetlenül a bűnöző nevétől vagy az áldozat hátterétől.

Fegyvertelen palesztin civileket – gyerekeket, nőket és időseket – naponta ölnek meg, nyíltan és mindenki tudtával. Izraeli mesterlövész megöl (előre megfontolt szándékkal) egy palesztin újságírót (Shireen Abu Akleh), és izraeli katonák rendszeresen célba vesznek palesztin újságírókat és emberi jogi szervezeteket. Palesztinokat tartóztatnak le – rabolnak el – minden vád nélkül, otthonaikat a megszálló erők lerombolják, milliószámra ostromolják, házaikat kifosztják, földjeiket ellopják illegális települések építéséhez, pénzüket a megszállók kalózkodásának vetik alá, forrásaikat elrabolják, sőt fiaik holttestét is elrabolják, és mi mégis a magyar kormány elítélésére vágyunk! Nem elítélendő ez az állami terrorizmus!

Fegyveres telepesek bandái az izraeli megszálló erők (IOF) védelmében fegyvertelen palesztin civileket támadnak, felgyújtják házaikat, mecseteiket, templomaikat, földjeiket és termésüket. Ez nem elítélendő terrorizmus? Ez nem egy olyan cselekmény, amely szükségessé tesz egy nyilatkozatot, amely “elismeri Palesztina elidegeníthetetlen jogát az önvédelemre és polgárai biztonságának garantálására”, vagy ez a jog kizárólag Izraelnek és polgárainak garantált?

Palesztin Állam magyarországi nagykövetsége, elismeri, hogy Magyarország elkötelezett a nemzetközi jog és a nemzetközi törvényesség mellett. A nagykövetség elismeri azt is, hogy Magyarország elutasítja a kettős mércét, és nagyra értékeli az emberi életeket, jogokat és egyenlőséget.

Mindezt szem előtt tartva, egyrészt a palesztin és a magyar nép közötti barátságot méltányolva, másrészt a megszállás és annak gyakorlata, az állampolgárok elüldözése és a nemzeti föld nagy területeinek elcsatolása okozta fájdalmak tudatában nem várhatunk mást, mint hogy a magyarok határozottan kiálljanak a palesztin állampolgárok, földjeik és otthonaik ellen elkövetett bűncselekmények ellen és elítéljék azokat, támogassák az igazságosságot és törvényes cselekedetet, nevén nevezve a dolgokat: a megszállás törvénytelen és erkölcstelen.

VÉGE

Palesztina Állam Nagykövetsége Magyarországon

Budapest 2022. November 25-én