A palesztin miniszterelnök, Mohammad Shtayyeh március 22-én jelentette be a koronavírus terjedésének megakadályozását célzó szigorú óvintézkedéseket.

A következő intézkedések léptek életbe:

 1. Tilos a kormányzóságok közti mozgás.
 2. A falvak lakói kizárólag vészhelyzetben mehetnek a városközpontokba.
 3. Kötelező karantén lép életbe: tilos minden állampolgárnak elhagynia a lakóhelyét 2020. március 22-én 10:00-tól, kivételt az alábbi helyek látogatása képez:
  • egészségügyi intézmények,
  • gyógyszertárak,
  • pékség;
  • zöldséges,
  • benzinkút,
  • önkormányzati szolgáltatások, víz és áramszolgáltatók.
 4. Minden külföldről hazatérő palesztin állampolgárnak 14 napra kötelező karanténba kell vonulnia a kormányzóság karanténközpontjában.
 5. A bankok vészhelyzeti rend szerint dolgoznak, az alkalmazottaknak kötelező bemutatniuk az igazolványukat.
 6. Telepeken dolgozóknak szigorúan tilos a telepeken lévő munkahelyükre bemenni.
 7. Felszólítjuk Izraelt, hogy biztosítson humanitárius feltételeket a munkásoknak, akiknek a munkahelyükön kell éjszakázniuk.
 8. Felszólítjuk Izraelt mint megszálló hatalmat, hogy vállaljon felelősséget a Jeruzsálemben élő palesztin állampolgárokért.
 9. A megszálló hatalomé a felelősség a bebörtönzöttek megóvásáért és felszólítjuk, hogy azonnal engedjék szabadon a betegeket, a nőket és a gyermekeket.
 10. Felszólítjuk az 1948-as területeken élő palesztin családokat, hogy ne mozogjanak a palesztin területeke.
 11. A minisztériumok kormányzóságokban lévő hivatalai zárva tartanak, kivételt az egészségügyi, pénzügyi, gazdasági, szociális és a polgári ügyek igazgatóságai képeznek.
 12. A biztonsági erők, a rendőrség és a többi biztonsági szolgáltató a különböző városközpontokba és a városok bejáratánál vonul fel és végrehajtó hatalommal bír. Aki megsérti a rendelkezéseket, a büntető törvénykönyvet sérti meg.
 13. Biztosítjuk a lakosságot, hogy minden áru megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre.
 14. A rendelkezések 14 napig élnek a kihirdetéstől kezdődően.