Amint az ismeretes, a palesztin elnök, Mahmúd Abbász az ENSZ Közgyűlésének 74. ülésszakán elmondott beszédében bejelentette szándékát a palesztin általános választások kiírására.

Az elnök bejelentése összhangban áll a palesztin nép azon természetes jogával, hogy megválassza törvényes képviselőit, eleget téve az alkotmányos és a nemzeti jog követelményeinek. A palesztin vezetőség arra törekszik, hogy a palesztin intézmények munkáját demokratikus és békés hatalomátvételi alapokra helyezze.

Miközben az izraeli megszálló hatalom fokozza gyarmatosító eljárásait és intézkedéseit, melyek célja lerombolni az önálló palesztin állam (az 1967-es határokon belül, Kelet-Jeruzsálemmel mint fővárossal) létrehozásának az esélyeit, megnyilvánul a palesztin nép akarata és képessége egy demokratikus és szabad választás megrendezésében, ahogyan az ősi demokráciákban. Ez a lépés bizonyíték a világ számára, hogy a palesztin nép elutasítja a megszállást és földjének törvénytelen elkobzását.

Ugyanakkor a palesztin nép elutasítja a belső megosztottságot és egységesnek akar bemutatkozni a világnak ezzel a lépéssel.

Bizonyára értesültek arról, hogy Abbasz elnök felhívása a választások megrendezésére széles nemzetközi és helyi támogatást kapott, mely tapasztalható volt az elnök találkozásai során több állami és kormány vezetővel az ENSZ Közgyűlésen. Az elnök bejelentése támogatást kapott a palesztin emberektől, a palesztin pártoktól, továbbá az arab és iszlám államoktól is.

A palesztin vezetés felszólítja a világ országait és kormányait, hogy vonják Izraelt felelősségre, amennyiben megakadályozza a választásokat, főként Kelet-Jeruzsálemben.