Palesztinában az izraeli megszálló erők rendelkeznek a vízkészletek 85%-a fölött a megszállt területeken. Ennek köszönhetően Ciszjordániában és Gázai övezetben a fejenkénti napi 87 liter vízfogyasztás a nemzetközi ajánlások alatt marad.

Palesztina elsősorban a felszín alatti vízkészletekből nyert vízre támaszkodik, melynek aránya elérte a rendelkezésre álló víz 77%-át. A felszíni vizek alacsony felhasználásának oka annak a ténynek köszönhető, hogy az izraeli megszálló erők megakadályozzák, hogy a palesztinok a Jordán folyó vízhez hozzáférjenek és vizet nyerjenek a folyóból. Ahogy azt is megakadályozzák, hogy a palesztinok a völgyekből használjanak vizet.

A szűkösen rendelkezésre álló víznek és az izraeli korlátozásoknak köszönhetően a palesztin városok arra kényszerülnek, hogy az izraeli vízművektől, a Merkottól vásároljanak vizet. 2018-ban a felhasznált víz mintegy 22%-át volt kénytelen Palesztina megvásárolni.

Továbbá a tengerparti víztartó rétegek vízszivattyúinak háztartási felhasználása a Gázai övezetben a talajvízkészletek kimerüléséhez vezetett, mivel a parti víztartó réteg talajvízszintje elérte a 19 métert a tengerszint alatti szintet, így átfedésbe került a tengervízzel és a beleszűrt szennyvízzel.

A Gázai övezetben a tengerparti víztartó rétegből szivattyúzott víz 97%-a nem éri el a WHO által előírt minőségi követelményeket.

Az adatok egy katasztrófa bekövetkeztének lehetőségére mutattak rá a Gázai övezetben, melynek arra késztette a Palesztin Vízügyi Hatóságot, hogy intenzívebb erőfeszítéseket tegyen a vízügyi helyzet megmentése érdekében valamint azért, hogy csökkentse a nehéz helyzet a Gázai övezetben élő mintegy kétmillió ember mindennapi életére gyakorolt hatásait.

A 2018-as adatok szerint Palesztina sótalan víz előállítását kezdte meg, amely várhatóan növekedni fog az elkövetkező években, a Gázai övezetben felállított korlátozott számú sótalanító állomás működésbe lépésével – ezek a mennyiségek azonban jelentősen növekedni fognak a Központi Sótalanító Állomás programjának megvalósításával.

A Palesztin Vízügyi Hatóság és a Palesztin Meteorológiai Hivatal, együttműködve a helyi hatóságokkal, számos programot valósít meg jelenleg, melyek célja az éghajlatváltozás hatásainak nyomon követése és értékelése, jelentések készítése, valamint tervek előkészítse a hatásokhoz való alkalmazkodásra.

/Forrás: WAFA/