2023

Palesztina kitüntetett részvétele a pécsi nemzetközi esten

18.03.2023: Palesztina Állam részt vett a Pécsi Tudományegyetem Nemzetközi Estjén, ahol olyan pavilonnal vett részt, amely hagyományos palesztin termékeket, rajzokat és különböző műveket prezentált, valamint egy palesztin ételeket bemutató szekciót. Emellett dabke-bemutatót (palesztin folklór) tartott palesztin hagyományos ruhákban, valamint egy rövidfilmet is bemutatott, amely Palesztina és a palesztinai élet különböző jeleneteit és oldalait mutatta be.

Annak érdekében, hogy több hidat építsünk a magyar civil társadalommal való együttműködésre: Elhusseini nagykövet számos magyar méltóságot fogad

16.02.2023: Dr. Fadi Elhusseini nagykövet ma számos prominens magyar méltóságot és személyiséget fogadott, megvitatták, hogyan lehetne diverzifikálni és fokozni a palesztin jelenlétet a magyar civil társadalomban, valamint hogyan lehetne több hidat építeni mindkét nemzet javára.

Interjú Dr. Elhusseini palesztin nagykövettel a Magyar- Palesztin kapcsolatokról, a Szent Földről és sok másról – Hello Magyar

Olvassa el itt: https://hellomagyar.hu/2023/02/14/interju-a-magyarorszagi-palesztin-nagykovettel-izraelrol-a-magyar-palesztin-kapcsolatokrol-a-szent-foldrol-es-sok-masrol/?fbclid=IwAR198uEUkEYp4tevVHBAHGj2LACmNnpAptlPwr1-QMJE8yaGWUi1NVVYRDU

2022

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fogadta Dr. Fadi Elhusseini palesztin nagykövetet

10.11.2022: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke ma a Karmelita kolostorban fogadta Dr. Fadi Elhusseini palesztin nagykövetet. A találkozón több kérdés is szóba került, többek között a politikai fejlemények és Magyarország megingathatatlan támogatása a kétállami megoldás mellett. Mindkét fél hangsúlyozta a két ország közötti kapcsolatok előmozdításának fontosságát minden szinten és minden területen, beleértve a keresztény együttműködést, az akadémiát, a tudományos kutatást, a turizmust és a kultúrát.

a palesztin és a magyar keresztény egyházak kapcsolatának erősítése.

07.11.2022: A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) Elnökségi ülésén látogatást tett Dr. Fadi Elhussieni palesztin nagykövet. Megbeszélést folytatott Steinbach József püspökkel és a megjelent egyházi vezetőkkel. Egyeztettünk a palesztin és magyar keresztény egyházak kapcsolatának erősítéséről.

Arab nyelvű Koránnal és arab nyelvű Bibliával gyarapodott a Néprajzi Múzeum

25.10.2022: Szent könyveket, arab nyelvű Koránt és Bibliát adományozott a Néprajzi Múzeum számára a Palesztin Nagykövetség. Palesztina és Magyarország közti kulturális hídépítés a cél. A múzeumi gyűjteménybe kerülő Szent Koránt az Al-Aksza mecset sejkje ajánlotta fel. A mecset az iszlám harmadik legszentebb helye, Jeruzsálem (Palesztina) történelmi óvárosának déli részén. Az arab nyelvű Biblia a szentföldi kusztódia felajánlása. A könyv a betlehemi Születés Templomának ajándéka. A míves kiadványokat Dr. Fadi Elhusseini Palesztina magyarországi nagykövete adta át ünnepélyes keretek között Dr. Kemecsi Lajosnak, a Néprajzi Múzeum főigazgatójának. “A Néprajzi Múzeum a nemzetközi kapcsolatait folyamatosan kiemelt fontossággal kezeli. A tudományos együttműködések, vándorkiállítások, konferenciák mellett a diplomáciai kapcsolatok is nagy jelentőséggel bírnak a múzeum életében.” – mondja Kemecsi Lajos, a múzeum főigazgatója. “A Néprajzi Múzeum számára történő felajánlásunk összhangban van azzal a mély meggyőződésünkkel, hogy a múzeumok fontosak és nemes üzenetet hordoznak a kultúra számára.” – fejezte ki Dr. Fadi Elhusseini. A Néprajzi Múzeum Európa egyik legkorábbi néprajzi múzeumaként 1872 óta gyűjti, archiválja, óvja, kutatja és közvetíti a magyarországi, az európai és az Európán kívüli közösségek hagyományos és modern kulturális emlékeit. Tárgyak, képek, szövegek, hangok és gondolatok gyűjteménye, amely a világ megismerésének gazdag és sokrétű forrása. Gyűjteményének és tudáskészletének köszönhetően a múzeum kiindulópontot jelent a kulturális emlékezet, a kulturális sokszínűség megértéséhez és tiszteletéhez. Ebben a törekvésben fontos szerepet játszanak a felajánlások révén gyűjteménybe érkező szent könyvek.

Bahgat Iskandar közreműködik a Palesztin Nemzeti Könyvtárban

04.10.2022: A Palesztin Állam Magyarországi Nagykövetségének székhelyén, ünnepélyes keretek között adták át Bahjat Iskandar (szíriai származású) magyar művész alkotásaiból készült könyvét, amelyet a Palesztin Nemzeti Könyvtárnak ajándékozott. A könyv Bahjat Iskandar művész elmúlt 50 évének összes munkáját tartalmazza. A Palesztin nagykövet, Dr. Fadi Elhusseini, átvette a könyvet, és köszönetét és elismerését fejezte ki Bahjat Iskandar művésznek ezért a kedves gesztusért. A nagykövet úr átadta a Palesztin Nemzeti Könyvtár elnökének, Issa Qaraqi üdvözletét, aki méltatta a kezdeményezést. A magyar művész a maga részéről büszkeségét és boldogságát hangsúlyozta, hogy átadhatta könyvét, amely minden munkáját tartalmazza, Palesztinának és a Palesztin Nemzeti Könyvtárnak. kifejezte büszkeségét, hogy könyve található lesz ezek között a kötetek, könyvek és kéziratok között, amelyek mindenki számára elérhetőek lesznek a Nemzeti Könyvtárban. Elhusseini nagykövet szimbolikus ajándékkal ajándékozta meg a magyar művészt szíves kezdeményezése elismeréseként.

A Zászló Napja – A palesztin zászló felvonása különböző magyar városokban

2022.09.30.: A Palesztin Zászló Napján egyidőben feszült ki a palesztin zászló több magyar városban. A Palesztin Állam Magyarországi Nagykövetsége, a Fatah Magyarországi szervezete és palesztin diákok vettek részt a szimbolikus megmozdulásban, annak a napnak az emlékére, amikor a Palesztin Állam elnöke, Mahmúd Abbász 2015-ben először tűzte ki a palesztin zászlót az ENSZ New-York-i székhelyén a többi tagállam zászlajával együtt.

Palesztin megjelenés a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

2022.09.29.: A Palesztin Állam részt vett a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, ahol arab és magyar nyelvű könyvek tucatjait mutatta be. A könyvek között volt két palesztin novella magyar fordítása is: a néhai palesztin író, Ghasszán Kanafáni Lángoló ég alatt című műve, valamint a palesztin író, Adania Shibli Egy apró részlet című regénye. A standon elérhető volt számos novella, Palesztináról és a palesztin szabadságharcról szóló magyar és arab nyelvű kötet. A Palesztin Állam Nagykövetsége apró ajándékokkal, valamint turisztikai kiadványokkal várta látogatóit. Dr. Fadi Elhusseini nagykövet úgy nyilatkozott az eseményről, hogy “Palesztina sok mindent tud nyújtani Magyországnak és az egész világnak. A palesztin kultúra és történelem gazdagságát meg kell osztanunk másokkal.”

Palesztin diplomáciai tevékenység Magyarországon

2022.09.29.: A Palesztinát képviselő Dr. Fadi Elhusseini nagykövet számos diplomáciai és hivatalos eseményen és megmozdulásban vett részt Magyarországon. Elhusseini nagykövet részt vett a Szaúd-arábibiai Királyság nemzeti napján, a német egység napján, valamint Dél-Korea nemzeti napján. Palesztina részt vett a CEPOL éves konferenciáján. Elhusseini találkozott ecuadori nagykövettel, Őexc. Jose Luis Salazarral. A találkozó során egyeztettek a két diplomáciai képviselet együttműködési módjairól.