„A palesztin néppel való szolidaritás nemzetközi napja alkalmából szeretnénk megerősíteni elkötelezettségünket a béke és az igazságosság iránt, továbbá ismét leszögezzük, hogy a földek erőszakos elkobzása törvénytelen és ellenkezik a nemzetközi törvényekkel és normákkal. Felszólítjuk a nemzetközi közösséget, hogy tegyen azonnali lépéseket a palesztin nép védelme és elidegeníthetetlen jogaik érdekében.” – Dr. Manual Hassassian, a Palesztin Állam magyarországi nagykövete.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlése 1977-ben hirdette ki november 29-ét a palesztin néppel való szolidaritás nemzetközi napjának (32/40 B sz. határozat). 1947-ben ezen a napon fogadta el a Közgyűlés Palesztina felosztási tervét (181 sz. határozat). A 60/37 sz. számú határozat 2005. december 1-i elfogadásával a Közgyűlés felkérte a Palesztin Nép Elidegeníthetetlen Jogainak Gyakorlásával foglalkozó Bizottságot, valamint a Palesztinok Jogaival foglalkozó Divíziót, hogy a Palesztin szolidaritás nemzetközi napja alkalmából kulturális esemény keretén belül minden évben rendezzen bemutatót, együttműködve Palesztina ENSZ-hez kirendelt állandó megfigyelőmissziójával.

Izrael folyamatos diszkriminációt alkalmaz a palesztinokkal szemben, beleértve többek között a személyi szabadságok megsértését, a kollektív büntetéseket, a túlzott erő alkalmazását és az elhúzódó adminisztratív letartóztatásokat. Ezt mutatják az embargó alatt álló Gázai övezetbe való folyamatos behatolások, főként a legutóbbi támadás, amely 1.252 lakóház lerombolását és többezer család elvándorlását eredményezte. Ezen felül 2018 kezdete óta az izraeli katonák 52 palesztin gyermeket öltek meg Ciszjordániában és a gázai övezetben, ezév júliusa óta pedig 63 palesztin nőt tartóztattak le, köztük újságírókat és édesanyákat.

Izrael büntetlenül folytatja a nemzetközi törvények és az alapvető emberi jogok megsértését a megszállt palesztin területeken. Továbbra is törvénytelenül épít és támogat telepeket, így sajátítja ki a palesztin földet és kényszeríti a családokat, hogy akaratukon kívül hagyják el házaikat. 2018 első felében a törvénytelen lakóegységek építése nagyobb mértéket öltött, mint az előző évben. Ráadásul Ciszjordániában és Jeruzsálemben több mint 6.000 lakóegységen dolgoznak, melyek közül 2.100 új tervezésű.

Az Izraeli faji megkülönböztetési politika révén a palesztinok nem képesek megvédeni magukat és földjeiket. Mindezek fényében felszólítjuk a nemzetközi közösséget és az Egyesült Nemzetek Szervezetét, hogy haladéktalanul tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy megszűnjön ez a visszataszító és embertelen megszállás. Elvárjuk továbbá, hogy gyakoroljanak nyomást Izraelre, hogy fejezze be folytonos szabályszegéseit és biztosítsa a palesztinok önrendelkezési jogát a nemzetközi törvényeknek megfelelően.