A Palesztin Állam magyarországi Nagykövetségének megbízott misszióvezetője, dr. Fadi Elhusseini, levelet küldött a Magyar Parlamentnek és a Magyar Külügyminisztériumnak, valamint a pártoknak, nem kormányzati szervezeteknek és médiaintézményeknek arról, hogy Izrael megpróbálja szabotálni a palesztin választásokat a megszállt Jeruzsálemen keresztül.

In his letter, Elhusseini said that the Oslo conventions establishing Palestinian-Israeli relations had clearly clarified the right of the people of East Jerusalem to the Palestinian elections, who would accordingly vote in the 1996 presidential and legislative elections, the 2005 presidential election and the 2006 presidential election. they also participated in legislative elections.

Hozzátette, hogy amikor a palesztinok befejezték a kívülről támogatott belső vitájukat, ami a választások késését okozta, Izrael közbelépett a választások megakadályozása érdekében, éskötelezettségével ellentétben – megtagadta a az elfoglalt Jeruzsálem város lakóinak részvételét.

Elhusseini utalt az Izrael – a „megszálló hatalom” – a kelet-jeruzsálemi palesztin törvényhozási választások akadályozása érdekében tett intézkedéseire, mivel az izraeli és nemzetközi szervezetek jelentéseiben több tucat eseményt regisztráltak Jeruzsálemben: például jelölteket tartóztattak le és fenyegettek meg, másokat bekérették a választásokkal kapcsolatos tevékenységük miatt, valamint megtiltották az üléseket és a választásokkal kapcsolatos tevékenységeket.

Számos palesztin tisztviselő több fővároshoz fordult, hogy felszólítsa Izraelt, hogy adjon ígéretet a jeruzsálemiek részvételére a választásokon, ám ezek az erőfeszítések nem jártak sikerrel. A fentiek alapján a palesztin vezetés úgy döntött, hogy elhalasztja a palesztin választások megtartását mindaddig, amíg Izrael bele nem egyezik a jeruzsálemi palesztinok részvételébe a választásokon.

A megbízott vezető sürgette, hogy a nemzetközi közösség nyomást gyakoroljon Izraelre, hogy korlátozza az aláírt megállapodásokból eredő kötelezettségei kijátszását, ideértve a jeruzsálemi palesztin nép választásokon való részvételének jogát is.