A koronavírus elleni világküzdelem közepén az izraeli erők továbbra is palesztin városokat rohannak le, polgári lakosokra támadnak, mindenféle megelőző intézkedés nélkül, figyelmen kívül hagyva annak veszélyeit. Ez a magatartás pedig – figyelembe véve a koronavírus terjedését Izraelben – tökéletesen figyelmen kívül hagyja a lehetséges veszélyeket – írja sajtóközleményében az Euro-Mediterranean Human Rights Monitor (Euro-Med).

A sajtóközlemény hozzáteszi, hogy komoly aggodalommal figyeli az izraeli katonák és telepesek gyanús viselkedését a palesztin házak lerohanása során, mivel néhányan parkoló autókra, ATM-ekre és üzletek zárara köpködtek, ami felveti a vírus szándékos elterjesztésének kísérletét, pánikot keltve a palesztin társadalomban.

Mióta a palesztin kormány március 6-án rendkívüli helyzetet hirdetett a Palesztin Területeken, az új koronavírus-járvány kitörésének megelőzésére szolgáló megelőző intézkedésként, az Euro-Med 207 izraeli behatolást dokumentált Ciszjordánia és Kelet-Jeruzsálem palesztin városaiba.

Ezek a behatolások 191 palesztin letartóztatását, tucatnyiak megtámadását és más palesztin házak lerombolásár foglalta magában. Az akciók nagy részét semmiféle megelőzőintézkedés nem kísérte, a katonák nem viseltek megfelelő maszkot a vírus terjedésének megelőzésére.

Ugyanebben az időszakban izraeli telepesek 19 esetben szivárogtak be a szomszédos palesztin területekre Ciszjordániában, és támadásokat intéztek a palesztin lakosság és vagyonaik ellen.

Az Euro-Med Monitor úgy ítéli meg, hogy az izraeli eljárás gátolják a vírus terjedésének megakadályozására szolgáló palesztin megelőző intézkedéseket, valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) utasításainak megfelelően a Palesztin Hatóság által elfogadott karanténintézkedéseket.

Anas Aljerjawi, az Euro-Med Közel-Keletért és Észak-Afrikáért felelős regionális igazgatója elmondta, hogy az izraeli erők gyanús eljárásai a palesztin városok lerohanása során megerősítik az izraeli hadsereg és a telepesek palesztin lakossággal szembeni ellenséges voltára vonatkozó feltételezéseket.

Aljerjawi hangsúlyozta, hogy be kell szüntetni az illegális izraeli törvényszegéseket a Palesztin Területeken, főképp, amikor a világ az új koronavírustól szenved. Rámutatott, hogy az izraeli betörések veszélyes szerepet játszanak a vírus lehetséges terjedésében a palesztin népességben Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben.

A betörések veszélye a koronavírus izraeli terjedésében áll, ahol már 18 izraeli halált okozta, 4.800 másik személynél pedig kimutatták a fertőzést – ez pedig azt jelenti, hogy az izraeli erők vagy a telepesek minden egyes betörése potenciális veszélyt jelent a vírus palesztin területeken való terjedésében.

Az Euro-Med Monitor rámutatott, hogy a palesztin fogva tartottak az izraeli katonákkal való közvetlen kapcsolat eredményeként vagy kihallgatás során a vírussal való fertőzés veszélyének vannak kitéve, mivel négy fogvatartottnál felmerült a fertőzés gyanúja, akik egy izraeli börtönben vannak elkülönítve.

Euro-Med Monitor közölte, hogy míg minden ország biztonságot igyekszik teremteni és növeli az egészségügyi intézkedések és eszközök számát a járvány terjedése ellen, az izraeli erők március 26-án nyolc sártat foglaltak le a Jordán-völgy északi részén, amelyből kettőt egészségi klinika gyanánt állítottal fel, négy pedig a lakosságnak nyújtott menedéket a a vészhelyzet esetére.

Március 23. óta az izraeli hatóságok palesztin munkások ezreinek kitelepítését kezdték meg Izraelből ciszjordániai városokba az ellenőrzőpontokon keresztül, miután néhányuknál fáradtság és magas láz jelentkezett.

A kitelepítések nagy része orvosi vizsgálat nélkül zajlott, vagy anélkül, hogy a palesztin hatóságokkal egyeztettek volna a munkások hazatértükkor való kezeléséről vagy kivizsgálásáról, ami kimeríti a faji diszkrimináció fogalmát.

Ezek az eljárások közegészségügyi veszélyt jelentenek, és megkönnyítik a koronavírus terjedését a palesztin népességben – jelentette ki az Euro-Med.

Érdemes megjegyezni, hogy a Palesztin Területeken az egyetlen, a koronavírus miatt elhunyt beteg egy nő volt, akit az Izraelben dolgozó fia fertőzött meg. A 117 palesztin fertőzött személy nagy része olyan rokontól kapta el a vírust, aki Izraelben vagy ciszjordániai izraeli telepeken dolgozott.

Az Euro-Med kijelentette, hogy Izrael mint megszálló hatalom teljes felelősséggel tartozik ezekért a veszélyes eljárásokért, és követeli ezek azonnali beszüntetését.

A genfi székhelyű szervezet a nemzetközi közösséget sürgette, hogy tegyen lépéseket és vállaljon felelősséget a palesztinokat és kényszerítse Izraelt a behatolások beszüntetésére, amelyek veszélyeztetik a Palesztin Hatóságnak a koronavírus terjedésének megakadályozására hozott intézkedéseit.

Az Euro-Med Monitor felszólított a katonák és a telepesek gyanús magatartásának – amely úgy tűnik, kísérlet volt a fertőzés terjesztésére – kivizsgálására és a felelősök elszámoltatására.

(Forrás, kép: WAFA, Euro-Med Monitor)