A Föld Napjának 44. évfordulójára hagyományosan felvonulásokkal és gyűlésekkel emlékeznek az Izraelben lévő palesztin városokban, a megszállt palesztin területeken és a diaszpórában élő palesztinok körében. Idén azonban szolid emlékezésre lesz csak lehetőség: a házak tetejére tűzik ki a palesztin zászlót, a szokásos felvonulások pedig elmaradnak a koronavírus kitörése miatt.

A Föld Napja azt a napot jelöli, amikor 1976. március 30-án az Izraelben lévő arab városokban élő palesztinok általános sztrájkba és demonstrációba kezdtek, tiltakozva azellen, hogy az izraeli kormány elfoglalta földjüket, a rendőrség pedig megölt hat palesztint, többeket pedig megsebesített.

“A Föld Napján és a mártírok napján megküzdünk a koronavírus által támasztott nehézségekkel és kitűzzük a palesztin zászlót a háztetőkre és erkélyekre.” – jelentette ki a Mahmúd Abbász elnök által vezetett Palesztin Nemzeti Felszabadítási Mozgalom, a Fatah.

Minthogy az egész világon tilosak a csoportosulások, a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében, a palesztinok úgy döntöttek, hogy a megemlékezés legjobb módja, ha minden palesztin kiteszi a piros, fehér, zöld és fekete palesztin zászlót a háza tetejére vagy erkélyére.

Ezt a felhívást számos arab csoport magáévá tette, a jelmondatuk pedig “Palesztin vagyok és büszkén vállalom.”

A Föld Napja fő gyűléseit minden évben három galileai arab városban – Arraba, Sakhnin és Deir Hanna városában – tartják, ahonnan a hat mártír származott.

1976. március 30-án az izraeli kormány bejelentette, hogy 21.000 dunum (azaz 2100 hektár) arab földet foglal el felső-Galileában, hogy zsidó telepeket építsen. Az Izraelben élő palesztinok, akik a teljes lakosság mintegy 20%-át teszik ki, az összes arab városban általános sztrájkkal tiltakoztak a döntés ellen.

Az izraeli rendőrség túlzott erő alkalmazásával próbálta megtörni a sztrájkot, ami súlyos összecsapásokat eredményezett a palesztin néppel, hat fiatal megöléséhez, számos sebesüléshez és letartóztatáshoz vezetve.