Ciszjordániában, a Palesztin Állam területén is megjelent az új koronavírus, csütörtöktől a Palesztin Állam teljes területére tilos belépni külföldi turistáknak.

Csütörtökön egy görög zarándokcsoport 21 tagjáról derült ki már hazatérésük után, hogy a vírus hordozói. A csoport február 19-27. között járt Izraelben és a Palesztin Állam területén.

A Palesztin Állam egészségügyi minisztériuma csütörtökön lezárta a turisták elől Betlehem városát, és fertőtlenítés után bizonytalan időre bezárták a látogatók elől az ott található Születés templomát is, amelyet a Jézus születésének helyet adó jászolt helyén emeltek.

A döntés előzménye, hogy a Betlehem melletti Beit Dzsallában egy szálloda négy dolgozóját megfertőzte az ott elszállásolt dél-koreai turistacsoport, amelynek több tucat tagjánál mutatták ki hazatérésük után a fertőzést. Az Al Kudsz című újság szerint a hotel összes alkalmazottjának házi karanténba kellett vonulnia.

A súlyosan fertőzött dél-koreai turistacsoport ellátogatott Betlehem mellett Nábluszba, Jerikóba és Hebronba is Ciszjordánia területén.

Az eset nyomán bejelentették, hogy csütörtöktől a Palesztin Állam teljes területére tilos belépni a turistáknak, bármely országból is érkeztek.

További óvintézkedésként kétheti iskolaszünetet rendeltek el Betlehemben, és ebben az időszakban az ottani mecsetek és a templomok is mind zárva lesznek. A Palesztin Állam teljes területén arra kérték a híveket, hogy ha rosszul érzik magukat, akkor ne vegyenek részt a pénteki imákon. Egyelőre két hétig tilos nagyobb tömeget vonzó rendezvényeket tartani, elhalasztanak minden kulturális és sporteseményt.

/Forrás: MTI, kép: WAFA/