Az Európai Unió ismételten arra szólítja fel Izraelt, hogy állítsa le az újabb telepes lakások építését Ciszjordániában, függessze fel a vonatkozó pályázatok közzétételét, és a jövőben tartózkodjon a nemzetközi jog szerint illegális építési tervek előmozdítását célzó intézkedésektől – jelentette ki Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője pénteken.

Borrell nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy a kijelölt területeken tervezett 3500 új telepes lakás építése megszünteti a Kelet-Jeruzsálem és Ciszjordánia közötti földrajzi és területi egységet, megszakítva a kapcsolatot a terület északi és déli része között.

“Felhívjuk az izraeli és a palesztin feleket, hogy vegyenek részt béketeremtést célzó párbeszédben, és tartózkodjanak minden olyan egyoldalú lépéstől, amely aláássa a két államon (Izrael mellett a palesztin államon) alapuló békés megoldás lehetőségének életképességét” – fogalmazott az uniós külügyi főképviselő.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden jelentette be újabb telepes lakások felépítését Ciszjordániában, a Jeruzsálem melletti, E1-es területnek nevezett zónában. A földterület a Jeruzsálem és Maálé Adumim nevű, negyvenezres telepes város közötti egyelőre beépítetlen rész a Holt-tengerhez vezető út mellett, Jeruzsálemtől keletre.

Az Európai Unió mellett a nemzetközi közösség más országai, és az Egyesült Államok véleménye szerint a térség izraeli lakónegyeddé alakítása megszünteti a területi folyamatosságot Ciszjordánia északi és déli része között, veszélyeztetve a kétállami megoldást a leendő palesztin állam számára.

/MTI/